Remedii naturiste

SPANZUL (Helleborus purpurascens W., K.)

 

 

Alte denumiri pentru spanz:

Se cunoaşte şi sub numele de iarba nebunilor, barba lupului etc.

 

Descriere aspect spaz:


Spanzul este o plantă ierbacee extrem de toxică. Aceasta are în pămant un rizom din care se dezvoltă primăvara de timpuriu o tulpină florifera, care poartă puţine flori de culoare verde (uneori cu nuanţe roşietice). Această tulpină ajunge la înălţimea de aproximativ o jumătate de metru. Frunzele sunt situate la baza tulpinii şi apar mai tarziu, sunt în număr de două şi au peţiol lung, iar limbul este de tip palmati-sectat. Planta se întalneşţe în pădurile de foioase, precum şi prin fanaţele umede din zona de deal şi de munte.

 

Continutul si recoltare spanz:

De la această plantă se recoltează rizomii (Rhizovia Hellebori) care se culeg în lunile august-octombrie şi conţin glicozide steroidice, saponozide (helleborina şi heleboreina), protoanemonină etc.

 

Proprietatile terapeutice spanz:

Spanzul se întrebuinţează ca purgativ drastic, ocitocic, cardiotonic, antireumatic, de asemenea se întrebuin­ţează în ascită, epilepsie, cefalalgii, dermatite, eczeme etc.

 

Intoxicaţia cu această plantă se manifestă prin vomă, influenţă asupra inimii, paralizie a respiraţiei, iritaţii ale mucoaselor cu sangerarea acestora şi în cazuri extreme chiar decesul.
Se intervine cu spălaturi stomacale, pur­gative (este bun sulfatul de sodiu), întăritoare (analeptice) cardiace şi respiratorii, cărbune medicinal.

 

Administrarea se face numai sub supraveghere medicală:

  1. Pulbere de rădacină: se ia cate 0,25 — 1 g (un varf de cuţit) pe zi în amenoree, precum şi în inflamaţii ale intestinului gros, ca purga­tiv drastic.
  2. Tinctură: se iau 20—30 picături pe zi în aceleaşi afecţiuni ca mai sus.