Remedii naturiste

STANJENEL ALBASTRU (Iris germanicaL.)

 

 

Alte denumiri pentru stanjenel albastru:

Se ştie sub numele de stanjeni albaştri, caciţă, coada cocoşului, iris.

 

Descriere aspect stanjenel albastru:

Plantă ierbacee, cu un rizom orizontal de la varful căruia iau naştere frunzele care sunt uşor arcuate şi lungi pînă la 50 cm. Tot de la acest nivel iau naştere şi tulpinele florifere, care poartă în varf florile de culoare albastră-violetă unite în inflorescenţe în formă de evantai. La noi in tara, stanjenelul  este cultivat în scop ornamental dar creste si spontan.

 

Continutul si recoltare stanjenel albastru:

De la ea se recoltează rizomii care au un miros aromat caracteristic şi care se culeg toamna sau primăvara de timpuriu. Conţin ulei volatil, glucide, amidon, mucilagii, hetero­sride, flavonozide etc.

 

Proprietatile terapeutice ale stanjenel albastru:

Stanjenelul albastru se întrebuinţează ca expectorant precum si in industria cosmetică.

 

Administrare:

  1. Pulberea provenită din măcinarea rizomului ajuta la vindecarea ranilor.
  2. Decoct: se fierbe 2-3 g pulbere de stanjenel într-o ceaşcă de apă. Se lasă 10—15 minute, apoi se bea 1—2 ceşti pe zi ca diuretic în ascită, ca expectorant.
    Nu se va depăşi doza deoarece poate să aibă efecte vomitive.
    Tot un decoct se poate prepara şi din 5 g rizom de stanjenel, tot atata rădăcină de lemn dulce şi 2 g de fructe de anis. Se fierb toate acestea într-o cană cu apă timp de o jumătate de oră. Se răceşte şi se îndulceşte după gust. Se ia cate o lingură de supă din ora in oră în caz de astm, tuse convulsivă, bronşită etc.