Remedii naturiste

Ce este probioticul?

Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, termenul de probiotic desemneaza un element Care stimulează activitatea altor specii 

Medicamentele cu rol probiotic contin bacterii vii care au capacitatea de a regenera flora intestinala din colon si intestin. Bacteriile prietene organismului nostru au un rol bine determinat in lupta impotriva unor infectii, producerea de vitamina K, precum si in metabolizarea unor compusi, avand un aport esential la mentinerea sanatatii aparatului digestiv. Lipsa acestor acestor bacterii produce efecte extrem de negative la nivelul intregului organism. 

Flora intestinala este adesea agresata prin consumul indelungat de antibiotice. Antibioticul odata administrat ataca bacteriile din interiorul organismului, fara sa faca diferenta intre bacterii daunatoare si cele benefice, parte componenta a florei intestinale. Se produce astfel un dezechilibru in flora digestiva care duce adesea la consecinte extrem de neplacute printre care, cea mai des intalnita este infectia cu bacteria Clostridium difficile, responsabila cu producerea diareei si a colitei pseudomembranoase. Dezechilibrul la nivelul florei bacteriene intestinale se poate manifesta si prin gastrita, ulcer, sindromul colonului iritabil, chiar si cancer.  

Medicamentele si suplimentele probiotice sunt solutia in cazul distrugerii florei bacteriene intestinale de catre antibiotice. Pentru ca un probiotic sa fie eficient si sa repopuleze flora bacteriana, acesta trebuie sa contina bacterii vii in momentul in care este administrat. Apoi, aceste bacterii trebuie sa reziste la actiunea sucului gastric astfel incat sa isi poata duce la indeplinire misiunea.

Probiotice naturale 

Elementele probiotice nu se gasesc doar la farmacie. Probioticele se gasesc si in alimente obisnuite cum este iaurtul sau laptele acru, deci sunt la indemana oricui. Cu toate acestea, ideea ca orice iaurt contine bacterii si ca este benefic sanatatii este eronata. Un iaurt care contine zahar, arome, coloranti, lapte praf reconstituit si alte elemente de acest gen, nu are cum sa fie benefic florei intestinale sau organismului in general. Atentie si la perioada de valabilitate a produselor de acest gen, care nu trebuie sa fie mai mare de 10 zile. Alte surse de probiotice: prazul, ceapa, cicoarea precum si unele alimente murate.

Dusmanii florei intestinale 

Echilibrul delicat al florei intestinale este usor afectat de medicamente cum sunt antibioticele si  pastilele anticonceptionale, de unele afectiuni ale tractului digestiv si, foarte important de stiut, de stres. Totusi, cu ajutorul probioticelor, aceasta situatie se poate remedia rapid.