Remedii naturiste

Cromoterapia – terapie alternativa in culori


Cromoterapia se practica de mii de ani ca terapie alternativa. Chinezii se numara printre primele popoare care au intuit efectele uimitoare ale culorilor asupra psihicului si fizicului uman. Terapia cu ajutorul culorilor este folosita in Orient pentru tratatrea a peste 300 de afectiuni, fiecarui organ corespunzandu-i o culoare.
Avantajele cromoterapiei ca terapie alternativa constau in lipsa oricarei reactii adverse: nu provoaca dependenta, nu este toxica si poate sa fie folosita de oameni de toate varstele.

Cu ajutorul culorilor poti crea in jurul tau atmosfera de care ai nevoie, te poti calma, inveseli, relaxa, mobiliza, toate acestea prin utilizarea corecta a cromoterapiei. Un psihic solid si echilibrat va sta ca un scut in calea bolilor, pentru ca foarte multe afectiuni patrund in organism prin poarta lasata deschisa de dezechilibrele psiho-somatice care slabesc imunitatea.

Cromoterapia pentru afectiuni acute si cronice
Cromoterapia amelioreaza atat starea de spirit cat si numeroase suferinte cronice sau acute.
 In cazul in care un pacient are febra foarte mare, este indicat ca acesta sa fie inconjurat de culoarea albastra sau violet. Persoanele infrigurate, sau chiar hipotermice raspund pozitiv la culorile calde: rosu, portocaliu, galben.

Cromoterapia la purtator
Cei mai multi oameni practica cromoterapia fara ca macar sa stie acest lucru, prin culorile hainelor pe care aleg sa le poarte. Aceste culori sunt selectate de multe ori incostient pe baza unor nevoi interioare.
Lumina ambientala are si ea rolul sau in crearea diferitelor stari sau calmarea altora. Cea mai potrivita modalitate de a crea atmosfera dorita prin intermediul culorilor este utilizarea lampei de cromoterapie. Filtrele de stica in diferite culori se schimba in functie de afectiunea ce se doreste a fi tratata cu ajutorul cromoterapiei, expunandu-se zona afectata la aceasta lumina colorata de mai multe ori pe zi.


Limbajul culorilor in cromoterapie

Rosu, caldura, excitare, actiune

Rosu este o culoare care indeamna la dinamism, pune sangele in miscare, da senzatia de caldura. Tot culoarea rosie stimuleaza formarea de noi celule, creste cantitatea de hemoglobina din sange.
Excesul de rosu poate demara procese inflamatoare, chiar conjuctivita.
Cromoterapia bazata pe culoarea rosie este recomandata pentru:
- Tuberculoza
- Depresii
- Paralizii
- Anemii
Acesta culoare nu este recomandata persoanelor nervoase, stresate, iritabile.

Portocaliu - veselie, stari pozitive

Portocaliul creaza starea de bine, de siguranta si buna-dispozitie. De asemenea, portocaliu mentine sanatatea pielii si a mucoaselor, inlatura oboseala si spasmele musculare, stimuleaza respiratia si procesele digestive, vindeca anemia. Despre aceasta culoare se stie ca stimuleaza functiile sexuale, fiind un bun afrodisiac.
Cromoterapia bazata pe culoarea portocaliu este recomandata pentru:
- Frigiditate
- Agitatie, stres
- Reumatism
- Astm bronsic
- Rahitism

 

Galben pentru o minte alerta

Aceasta culoare creste activitatea intelectuala, stimuleaza atat creierul cat si sistemul digestiv, inlatura oboseala psihica si nelinistea.
Cromoterapia bazata pe culoarea galben este recomandata pentru:
- Boli ale ficatului
- Afectiuni ale vezicii biliare
- Dureri de cap
- Indigestie si balonare
- Constipatie
- Paraziti intestinali
Galbenul este contraindicat in stari febrile.

 

Verde, calm si echilibru

Culoarea verde are efect relaxant, linistitor pentru sistemul nervos, lupta impotriva stresului si alunga ideile obsedante. Persoanele nevrotice si care sufera de obsesii au nevoie de aceasta culoare pentru a se calma si a aluga “demonii”. Tot culoarea verde scade tensiunea arteriala.
Cromoterapia bazata pe culoarea verde este recomandata pentru:
- Nevroze
- Dureri de cap
- Insomnii
- Cancer
- Hipertensiune arteriala

Utilizarea exagerata a culorii verde poate duce la aparitia pietrelor la nivelul cailor biliare.

 

Albastru aduce somnul

Ca si culoarea verde, albastru calmeaza si linisteste, aducand somnul si pacea interioara, reducand accesele de furie. Aceasta culoare ofera o senzatie de racoare, de curat. Albastru stimuleaza sistemul imunitar al organismului si contribuie la regenerarea celulelor si a tesuturilor.
Cromoterapia bazata pe culoarea albastru este recomandata pentru:
- Migrene
- Insolatie
- Bufeuri de caldura in cazul femeilor aflate la menopaunza
- Intepaturi de insecte
- Dureri menstruale
- Febra
- Dureri de dinti

 


Violet pentru o inima sanatoasa

Culoarea violet exercita efecte benfice asupra inimii si a sistemului circulator, creste imunitatea, calmeaza nervii si intareste sistemul nervos.
Cromoterapia bazata pe culoarea violet este recomandata in caz de:
- Insomnie
- Stari toxice
- Epilepsie
- Nevroza
- Celulita
- Boli psihice