Remedii naturiste

Hidroterapia

 

 


Hidroterapia este partea medicinei naturiste care foloseste apa pentru a trata diferite boli si afectiuni.
Hidroterapia foloseste apa pentru a excita mecanic si termic organismul in scopul obtinerii unor anumite reactii benefice acestuia.
Datorita terminatiilor nervoase de la nivelul pielii precum si din cauza puternicei vascularizari care se gaseste la acest nivel, pielea este organul care transmite organismului efectele bailor hidroterapeutice.
Hidroterapia utilizeaza apa in procedee diverse de tratament.

 1. Impachetarile umede se aplica pe diferite parti ale corpului, pe zonele bolnave. Astfel, impachetarile pot sa fie aplicate pe trunchi, pe partea superioara sau inferioara a corpului. Aceste impachetari pot sa dureze de la 10 la 90 de minute.
 2. Compresele, pot sa fie: comprese reci, comprese calde, comprese cu aburi, comprese stimulente si comprese alternante.
 3. Frectiile
 4. Baile terapeutice, in acest domeniu tara noastra are o traditie seculara in tratamentul balnear, la noi venind pentru acest gen de tratament oameni din toata lumea.

Baile terapeutice sunt de doua feluri: bai generale, atunci cand tot corpul este introdus in apa sau bai locale, atunci cand se actioneaza numai asupra unor anumite zone.


Temperatura bailor terapeutice are un rol foarte important in acest gen de tratatment. In functie de acest criteriu, baile terapeutice se impart in :

 1. bai fierbinti, peste 40 grade Celsius
 2. bai reci, sub 20 grade C
 3. bai calde, intre 38 - 39 grade
 4. bai racoroase, intre 20 -30 grade
 5. bai intermediare, cu o temperatura intre 34 – 37 grade Celsius

In cazul bailor terapeutice se foloseste o gama larga de ape: ape minerale, ape gazeificate, ape iodate, ape sulfuroase etc.


Tratamentul cu ape terapeutice presupune respectarea unor reguli simple cum ar fi interdictia de a se face baie imediat dupa masa sau incheierea fiecarei sedinte cu un dus racoros.

Dupa o baie de aproximativ 15 minute, este recomandat ca pacientul sa se odihneasca cam tot atat timp.
Medicul este cel care, de fiecare data, va recomanda sau nu baile terapeutice.

Tot la indicatiile sale se va stabili ce fel de apa se foloseste, termperatura si numarul bailor care trebuie facute pe parcursul unei cure, precum si orice alte amanunte legate de tratament.


Bai calde sau bai reci?


Temperatura aleasa pentru baia terapeutica trebuie sa fie potrivita pentru afectiunea ce se doreste a se trata. Astfel:

 1. Baile fierbinti sunt indicate in raceli si stari gripale, fiind contraindicate totusi pacientilor febrili. O astfel de baie face pacientul sa transpire puternic si stimuleaza metabolismul, favorizand eliminarea toxinelor.
 2. Baile reci si racoroase sunt indicate in stari febrile, pentru a scadea temperatura corpului dar acest gen de bai este recomandat doar pacientilor tineri, caliti si cu o sanatate buna.
 3. Baile calde sunt recomandate pentru efectul lor relaxant, fiind indicate in cazurile de insomnii.
  In cazul bailor pentru combaterea racelii, este indicata cresterea treptata a temperaturii apei din cada, pana la o temperatura de aproximativ 40 grade Celsius, pentru a nu supune organismul la un stres brusc. Durata maxima pentru aceasta baie este de 10 minute, timp in care pacientul va avea pe cap un prosop udat in apa rece. Dupa baie, acesta se va imbraca bine si va sta in pat la caldura.
 4. Bai terapeutice cu diferite uleiuri (de conifere, levantica etc)
  Peste apa din cada, incalzita la aproximativ 37 grade Celsius, se adauga 5 g ulei si se sta in jur de 15 minute, nu mai mult de 20-25.
 5. Bai cu saruri (sare marina, sare de bucatarie etc).
  Sarea se dizolva in apa din cada (200-500g) si se sta aproximativ 15 minute. Aceasta bai cu sare se repeta la doua zile, cura insumand 15 bai.

Evident, aceasta cura se poate face si in lacuri naturale sarate cum sunt cele de la Ocna Sibiului sau Ocnele Mari.
Cu ajutorul acestor bai sunt tratate numeroase boli si afectiuni ale pielii, ale sistemului nervos, cardio-vascular sau locomotor.

Bai curative cu plante medicinale
Pentru aceste bai se folosesc diferite plante medicinale: musetel, tei, cimbru, coada-soricelului, pelin, hamei, muguri de brad etc. Aceste bai terapeutice sunt recomandate in diferite boli si afectiuni, in functie de proprietatile respectivelor plante medicinale. Totusi, si aceste cure se fac numai la recomandarea medicului.