Remedii naturiste

Fosfor


Fosforul in general:

Fosforul este un mineral indispensabil ogranismului uman, continut fiind de toate celulele din corp. Pentru ca fosforul sa fie corect metabolizat, trebuie pastrata proportia de doi la unu intre fosfor si vitamina D si calciul (Ca). Fosforul reglementeaza buna functionare a rinichilor, regularizeaza ritmul inimii si este folosit de organism la transmiterea impulsurilor nervoase.

Pentru a avea dinti si oase sanatoase, este nevoie ca fosforul sa se gaseasca in organism in cantitati si proportii potrivite.
Necesarul de fosfor al unui adult se situaza in jurul valorii de 1000 mg/zi, cantitate care creste in cazul gravidelor si al mamelor care alapteaza.

 

Rolul fosforului in organism


Fosforul are un rol foarte important in metabolizarea polizaharidelor si a lipidelor, asigurand astfel energia necesara organismului.
Fosforul este utilizat in procesul de crestere si in cel de vindecare a diferitelor rani sau leziuni. Durerile bolnavilor de artrita sunt alinate cu ajutorul fosforului. Fosforul este responsabil cu  sanatatea dintilor si a gingiilor.
Lipsa din organism a unei cantitati suficiente de fosfor poate sa duca la rahitism.

 

Alimente care contin fosfor:

  1. Cereale integrale
  2. Oua
  3. Carne: peste, pui
  4. Seminte, nuci

 

Bine de stiut:


Faina de oase este bogata in fosfor si poate sa fie administrata in cazurile de carenta, cu precizarea ca faina de oase poate sa contina si plumb.
Intoxicatiile cu aluminiu, plumb sau fier pot anula efectele fosforului in organism.
Excesul de fosfor duce la scaderea nivelului de calciu din sange.