Remedii naturiste

Seleniu


Seleniu, in general


Seleniul este un antioxidant care prin actiunea sa incetineste procesul de imbatranire crescand rezistenta tesuturilor la oxidare. Efectele benefice ale seleniului cresc in prezenta vitaminei E.
Barbatii au nevoie de mai mult seleniu in organism decat femeile. Aproximativ 50% din cantitatea totala de seleniu din organismul barbatilor este stransa in testicule. Cu ocazia fiecarei ejaculari, barbatul pierde o anumita cantitate de seleniu.
Necesarul zilnic de seleniu difera in functie de sex. Astfel, pentru femei, doza recomandata este de 50 mg iar pentru barbati 70 mg. Femeile gravide au nevoie de o cantitate de peste 60 mg de seleniu iar pentru cele care alapteaza de peste 75 mg din acest mineral.

 

 

Seleniu pentru sanatatea dumneavoastra


Seleniul are un rol important in mentinerea sanatatii si a starii de bine in general. Astfel, acest mineral pastreaza elasticitatea tesuturilor, avand deasemenea rol de calmare a bufeurilor si a altor manifestari neplacute ale menopauzei. Tot seleniul, sub forma unor medicamente este folosit in preventia aparitiei matretii.

 

 

Alimente care contin seleniu:

  1. Fructe de mare, peste (ton mai ales)
  2. Ficat, rinichi
  3. Tarate si germeni de grau
  4. Legume: broccoli, ceapa, rosii

 

Seleniu, ce e mult strica


Efectele toxice date de seleniu apar atunci cand se depaseste doza recomandata in functie de fiecare caz.

 

Dusmanii seleniului


Seleniu este distrus din alimente prin prelucrare termica.