Remedii naturiste

Zinc (Zn)

 

Zinc in general

Ca si celelalte minerale, zincul la randul sau detine un rol important in buna functionare a organismului uman. Zincul supervizeaza si dirijeaza corecta funcionare a proceselor fiziologice, intretinand in acelasi timp sistemele celulare si enzimatice. Acest mineral este indispensabil procesului de sinteza a proteinelor, fiind responsabil si pentru contractibilitatea muschilor, regleaza activitatea prostatei si ajuta la formarea insulinei. Zincul este foarte important pentru dezvoltarea tuturor organelor reproducatoare.
Necesarul zilnic de zinc pentru un adult este de proximativ 15 mg, cu un oarecare surplus in cazul femeilor care alapteaza.
Persoanele care transpira excesiv risca sa piarda in fiecare zi pana la 3 mg de zinc.
Prepararea termica a alimentelor duce la pierderea zincului din hrana din aceasta cauza trebuie gasite mijloace de suplimentare a cantitatii de zinc, prin consumarea de fructe si legume in stare proaspata.

 

Alimente naturale care contin zinc:

  1. Fructe de mare
  2. Mustar
  3. Drojdie de bere
  4. Germeni de grau
  5. Oua, lapte degresat
  6. Seminte de dovleac
  7. Ficat, carne

 

Zincul impotriva depunerilor de colesterol

Depunerile de colesterol reprezinta un pericol major pentru sanatatea si chiar viata oamenilor. Din aceasta cauza este bine de stiut faptul ca zincul favorizeaza reducerea acestor depozite de colesterol. De asemenea, zincul este utilizat alaturi de alte medicamente in tratarea sterilitatii, in tulburari mentale, in preventia afectiunilor prostatei. Tot zincul face sa dispara petele albe de pe unghii si grabeste procesul de cicatrizare al ranilor.
Lipsa din organism a unei cantitati suficiente de zinc poate duce la cresterea in dimensiuni a prostatei,  hipogonadism si chiar arteroscleroza.
Anumite grupe de populatie sunt predispuse la carente de zinc. Astfel, barbatii care au probleme cu prostata trebuie sa isi asigure un aport crescut de zinc, la fel si diabeticii si alcoolicii, precum si femeile cu cicluri menstruale neregulate.