medicamente- plante.ro

Vitamine

Magneziu

 


Magneziu in general


Magneziul este indispensabil pentru buna metabolizare a vitaminei C, a sodiului, fosforului si calciului. Acest mineral este responsabil cu corecta functionare a nervilor si muschilor, avand si un bine cunoscut efect impotriva stresului.
Un adult sanatos are nevoie de aproximativ 300 mg de magneziu(Mg) pe zi, organismul uman continand in jur de 20 gr de magneziu.

 

Magneziu, impotriva stresului de zi cu zi


Magneziul este un mineral cu actiune complexa aupra organismului uman. Pe langa bine cunoscutul rol antidepresiv, magneziul intareste dintii, previne problemele de inima, are actiune antidepresiva si stopeaza formarea calculilor renali, biliari si a depunerilor de calciu.
Carenta de magneziu duce la tremuraturi ale mainilor.
Este bine de stiut faptul ca, trebuie evitata administrarea de suplimente de magneziu dupa mese pentru ca aceste suplimente neutralizeaza aciditatea gastrica.

 

Alimente naturale care contin magneziu:

  1. Fructe: banane, nuci, migdale, smocine
  2. Seminte
  3. Legume verzi
  4. Cereale nemacinate

 

 

Dusmanii magneziului


Anumite medicamente cu efect diuretic sau chiar alcoolul pot sa fie responsabile de scaderea nivelului de magneziu din organism.

 

Cand e nevoie de suplimente de magneziu?


Este indicat ca persoanele care consuma alcool in exces sa ia suplimente de magneziu. Acelasi lucru este valabil pentru persoanele care resimt o stare de oboseala permanenta si chiar si oamenii care consuma apa cu un grad crescut de duritate.

Femeile care folosec ca metoda de contraceptie pilula, trebuie sa consume o cantitate suplimentara de alimente bogate in magneziu.

 

Vitamina E

 

Aceasta vitamina este liposolubila, avand un rol crucial in stabilizarea membranelor celulare si in incetinirea imbatranirii celulelor.

 

Necesarul zilnic de vitamina E :

  1. pentru copii aprox. 8 mg
  2. pentru tineri si adulti aprox. 12 mg

 

Alimente care contin vitamina E :

  1. alune, nuci, difetie uleiuri
  2. germeni de cereale
  3. galbenus de ou
  4. ficat

 

Vitamina E se oxideaza foarte usor in mediu alcalin dar este destul de rezistenta la lumina si caldura.

Lipsa din organism a vitaminei E da anemie, tulburari neurologice, tulburari oculare.

Aceste afectiuni cauzate de lipsa unei cantitati suficiente din organism a vitaminei E sunt ameliorate si chiar tratate definitiv prin administrarea pe cale orala a vitaminei E.

 

Vitamina D

 

Rolul vitaminei D in organismul uman:

Vitamina D, solubila in grasimi si uleiuri (liposolubila) este esentiala pentru fixarea calciului in oase si absorbtiei intestinale a acestuia dar si in reabsorbtia fosforului in rinichi.
De asemenea, vitamina D este importanta si pentru imunitate. Sub actiunea radiatiilor ultraviolete, vitamina D transforma colesterolul la nivelul pielii.

 

Necesarul zilnic de vitamina D :

  1. pentru copii aprox. 12 mg
  2. pentru adulti aprox. 10 mg
  3. pentru femei insarcinate, care alapteaza aprox. 14 mg
  4. pentru batrani aprox. 12 mg

 

Alimente care contin vitamina D :

  1. peste
  2. galbenus de ou
  3. lactate nedegresate

 

Vitamina D este sensibila la aer, caldura sau lumina.

Lipsa din organism a vitaminei D duce la afectiuni grave cum sunt decalcifierile osoase (rahitism la copii), mai exact deformarea oaselor. In aceste cazuri se administreaza oral vitamina D.

 

 

Vitamina PP:

 

Vitamina PP, solubila in apa,  mai este numita si vitamina B3.

 

Alimente care contin vitamina PP:

  1. carne – rinichi si ficat
  2. oua
  3. ciuperci
  4. cereale
  5. drojdie de bere

 

Necesarul zilnic de vitamina PP:

  1. pentru copii aprox. 10 mg
  2. pentru femei gravide sau care alapteaza cca. 16 mg

Aceasta vitamina poate sa fie si produsa de organismul uman.


Vitamina PP este rezistenta la lumina, la caldura precum si la oxidare.


Lipsa din organism a vitaminei PP, destul de rar inatalnita, este numita in mod curent pelarga si se manifesta prin tulburari digestive si cutanate, oboseala si pierdere a poftei de mancare.

 

Vitamina C este solubila in apa - hidrosolubila – si are un rol considerabil in metabolizarea glucozei si a colagenului dar mai ales in neutralizarea radicalilor liberi.

 

Necesarul zilnic de vitamina C :

  1. pentru copii aprox. 50 mg
  2. pentru tineri si adulti aprox. 70 mg
  3. fumatorii vor trebui consuma o doza marita de vitamina C, aprox. 120 mg, deoarece prin fumat aceasta vitamina este distrusa din organism

 

Alimente care contin vitamina C :

  1. fructe si legume neprelucrate termic, mai ales citricele, rosiile, ardeiul iute

Vitamina C este usor oxidabila si extrem de sensibila la radiatiile infrarosii si caldura.

 

Lipsa din organism a vitaminei C duce la scorbut, manifestandu-se prin dureri de oase si articulatii, hemoragii si gingivite.

Vitamina C este administrata pe cale orala mai ales in cazuri de extenuare, dar contrar credintei general-raspandite, nu are efect asupra virusului gripei.

 

Cantitatea recomandata de vitamina C, in functie de varsta, sex, stare:

 

VarstaBarbatFemeieGravidaCare alapteaza
0–6 luni40 mg*40 mg*  
7–12 luni50 mg*50 mg*  
1–3 ani15 mg15 mg  
4–8 ani25 mg25 mg  
9–13 ani45 mg45 mg  
14–18 ani75 mg65 mg80 mg115 mg
19+ ani90 mg75 mg85 mg120 mg
Fumatori:

Persoanele care fumeaza au nevoie cu 35 mg/zi

mai multa vitamina C decat nefumatorii.

 
Pagina 1 din 3