În general, împotriva pielii acneice și afectate de cosuri aceleași indicații sunt valabile pentru pielea grasă, cu o atenție suplimentară. Înainte de a examina cele mai eficiente remedii naturale, este necesar să știți că soluțiile propuse sunt paliative și nu curative. Acestea ar trebui să fie întotdeauna combinate cu îngrijirea sugerată de dermatolog, în special în caz de acnee severă și rezistente la soluții cosmetice.
Curățarea pielii cu acnee
Acneea și pielea cosului trebuie curățate întotdeauna dimineața și seara cu un produs de curățare ușor spumant, care trebuie apoi clătit cu apă caldă.
Ocazional suferă sufumigi (băi de aburi) cu bicarbonat de sodiu și amidon de orez. Umpleți un bazin mare cu apă clocotită și turnați 2 mâini din ambele soluții. Acoperiți-vă capul cu un prosop și trageți-vă fața împreună, astfel încât să fie “invadată” de abur. Va fi mai ușor să zdrobiți cosurile fără riscul de a obține cicatrici. Amintiți-vă, totuși, după operație, pentru a închide porii prin aplicarea unui tonic astringent.
Încă un truc? La doza de lapte demachiant pe care o utilizați zilnic adăugați un vârf de bicarbonat.
Cel mai eficient ingredient împotriva pielii acneice este lutul. Motivul? Are proprietăți antiseptice, absorbante, vindecătoare și este un bactericid excelent. Iată câteva rețete de măști pentru a încerca.
Primul are o procedură foarte simplă: amestecați o lingură de lut cu o jumătate de lingură de miere și apă, cât mai mult pentru a face o pastă destul de fluidă. Lăsați amestecul să se odihnească timp de 10 minute. Se aplică pe piele și se lasă timp de 15-20 de minute, în cele din urmă se spală cu apă caldă și apoi se răcește.
O altă mască împotriva cosurilor se obține cu 100 ml de apă termală sulfuroasă (o puteți găsi în medicina pe bază de plante) și argilă verde. Temperați lutul în apă, astfel încât să obțineți un aluat semi-dens pentru a aplica uniform pe față, seara înainte de culcare. Se lasă timp de 20 de minute și apoi se clătește cu apă caldă. Repetați operația o dată pe săptămână.
Pentru a face pielea compactă și a închide porii, o dată pe săptămână aplicați pe față și gât un amestec preparat cu un albus de ou și câteva picături de suc de lămâie. Lăsați timp de aproximativ douăzeci de minute și clătiți cu apă caldă.
Mai mult decât pielea grasă este amestecată, chiar dacă este presărată cu cosuri? Utilizați iaurt proaspăt, organic întreg pentru a-l reechilibra. Aplicați-l pe față și lăsați-l să acționeze timp de aproximativ douăzeci de minute, apoi clătiți cu apă caldă. Va fi suficient să recurgeți la acest remediu o dată pe săptămână.
Remedii localizate împotriva cosurilor, întotdeauna naturale
Coșurile sunt, de asemenea, combătute acționând local. Vreo idee? Se amestecă un vârf de lut cu câteva picături de suc de lămâie, se întinde pe imperfecțiunile pielii și se lasă până când amestecul se usucă complet. Apoi clătiți cu apă caldă. Este un preparat foarte util pentru înmuierea cosurilor și a punctelor negre.
Dacă aveți un cos brusc, utilizați acest sistem: îndepărtați-l cu un tampon de bumbac înmuiat în picături pentru ochi (cel folosit pentru roșeață). Veți vedea că se va umfla într-un timp scurt.
Apariția unui cos poate fi, de asemenea, combătută, aplicând de mai multe ori, pe zonă, o mică pastă de dinți cu ajutorul unui tampon de bumbac. Un sistem de adoptat de îndată ce simțiți acea umflare tipică dureroasă care anunță furunculul care vine. O metodă la fel de valabilă este trecerea repetată a gheții peste zona afectată.
Alte sfaturi pentru combaterea cosurilor la nivel local? Se amestecă o jumătate de pâine de drojdie de bere și mușețel foarte concentrat, se formează un aluat și se lasă pe zona afectată timp de 10 minute. Clătiți cu apă rece.
Remediile suplimentare împotriva cosurilor
În plus față de soluțiile sugerate, vă reamintim că sulful este o substanță naturală utilizată pe scară largă în produsele cosmetice pentru a îmbunătăți pielea seboreică, acnee și asfitică. Molecula de sulf are o persistență considerabilă, adică este capabilă să-și îndeplinească acțiunea pentru o lungă perioadă de timp după aplicarea acesteia. Din acest motiv, este limitat la o singură aplicație pe zi. Ar trebui să fie utilizat atât sub formă de săpun, cât și sub formă de pulbere: în ultimul caz, este suficient să se formeze un amestec de sulf și apă caldă care să fie aplicat local, apoi se clătește odată ce s-a uscat.
Pentru acest tip de piele cu probleme, soarele este bun numai dacă este luat cu prudență: expunerea excesivă la moment îmbunătățește acneea, deoarece “usucă” epiderma, dar dacă o exagerați, obțineți efectul opus, deoarece prin apărare, va produce o cantitate mai mare de sebum. Și cosurile vor înflori din nou.