De ce trebuie să vă controlați glicemia pentru a evita diabetul

5

Dacă aveți diabet, îl știți bine: prea mult zahăr nu este bun pentru dumneavoastră. Persoanele al căror zahăr din sânge este prea mare sau dificil de controlat sunt mai susceptibile la boli cardiovasculare, leziuni renale, probleme oculare și alte complicații, inclusiv leziuni ale nervilor. Glicemia ridicată este toxică pentru nervii dvs.”, spune specialistul în managementul durerii Robert Bolash, MD. “Atunci când un nerv este deteriorat și rateuri, s-ar putea simți furnicături, ace și ace, senzație de arsură sau ascuțite, junghi durere.

Neuropatia diabetică începe de obicei în degetele de la picioare, picioare sau glezne și se strecoară corpul pe măsură ce starea se înrăutățește, spune el. Cu toate acestea, leziunile nervoase vă pot afecta și mâinile și încheieturile, precum și inima, sistemul digestiv, organele sexuale și multe altele.

Diabetul poate fi afectat de cazuri severe de durere nervoasă

1Aproximativ o treime până la jumătate dintre persoanele cu diabet au un fel de leziuni nervoase, raportează Institutul Național de diabet și Boli Digestive și renale (NIDDK). Oricine are diabet poate suferi leziuni nervoase în orice moment”, explică Dr.Bolash. “Există o asociere cu niveluri foarte ridicate de zahăr din sânge și dezvoltarea neuropatiei diabetice, dar cele două nu merg întotdeauna mână în mână.”

Din păcate, chiar și pacienții cu cazuri foarte ușoare de diabet pot fi afectați de cazuri severe de dureri nervoase, spune el, în timp ce alții pot fi cruțați. Potrivit NIDDK, cele mai mari rate de afectare a nervilor sunt printre persoanele care au avut diabet de 25 de ani sau mai mult. Pentru a evita neuropatia diabetică, Dr. Bolash recomandă: controlați vă glicemia-și păstrați-o cât mai aproape de nivelurile nondiabetice. Vești proaste, vești bune. Vestea proastă despre neuropatie diabetică este că este greu pentru a inversa. De asemenea, poate provoca probleme grave, în special în picioare.

Dacă nu simțiți blistere, răni sau alte leziuni ale piciorului și nu le îngrijiți prompt, puteți dezvolta infecții răspândite, dificil de tratat, care, în cazuri grave, pot necesita amputare. Vestea bună este că, deși nu puteți vindeca întotdeauna leziunile nervoase diabetice, de multe ori îi puteți ameliora simptomele. Lucrăm cu specialiști în endocrinologie pentru a ajuta pacienții să controleze nivelul zahărului din sânge. Acest lucru este esențial pentru a ajuta la prevenirea sau întârzierea leziunilor nervoase suplimentare”, spune dr.Bolash. “Apoi, pentru a gestiona orice disconfort, explorăm o serie de tratamente.

Tratament care poate face o mare diferență

2Dacă suferiți deja de neuropatie, Dr. Bolash spune că unele dintre cele mai bune modalități de a găsi ajutor includ. Medicamentele pe cale orală, inclusiv antidepresivele pe bază de prescripție medicală și anticonvulsivantele, pot reduce senzația de durere. Over-the-counter ibuprofen, de obicei, nu este eficient pentru dureri nervoase.

Medicamentele topice pot viza durerea care se află într-o zonă mică.
Stimularea nervului este un tratament avansat care poate face o mare diferență și poate îmbunătăți funcția în cazurile de durere mai severă. Acest tratament poate fi aplicat pe piele sau plasat de-a lungul măduvei spinării pentru a schimba durerea neplăcută în ceva mai tolerabil. Dovezi recente sugerează că stimularea măduvei spinării poate fi chiar mai eficientă decât gestionarea durerii cu medicamente.

Complicații diabetice

4Stimularea nu rezolvă daunele cauzate de diabet”, spune dr.Bolash. Păcălește capacitatea creierului de a simți durerea. Dacă aveți diabet zaharat, discutați orice durere nervoasă cu medicul dumneavoastră de îngrijire primară și asigurați-vă că ați fost examinat pentru complicații diabetice. Medicii pot diagnostica neuropatia înainte de a o simți ― iar intervenția timpurie poate face o diferență substanțială. Cu cât este detectată mai devreme deteriorarea nervilor, cu atât mai ușor poate fi tratată.

Este Sfântul Graal pentru persoanele cu diabet zaharat: verificarea glicemiei și a vedea numerele chiar în linie. Pot ajuta schimbările stilului de viață? Da, spune Jill Weisenberger, RDN, expert în nutriție în diabet, cu sediul în Newport News, Virginia. Dacă aveți diabet, scăderea zahărului din sânge nu este doar un obiectiv pe termen scurt-potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor ajută la prevenirea sau întârzierea complicațiilor diabetului, inclusiv a bolilor cardiace, renale, oculare și nervoase. Se poate schimba cursul bolii în întregime.

“Este 100% important ca [persoanele cu diabet zaharat de tip 2] să încerce să-și reducă zaharurile din sânge prin abordări dietetice mai întâi”, spune Jessica Crandall Snyder, RD, CDCES, cu Vital RD din Denver. “Pentru unii oameni, nu numai că poate fi preventiv, dar poate ajuta și la inversarea bolii reale. Crandall Snyder spune că a face câteva modificări cheie ale stilului de viață poate elimina uneori nevoia de medicamente. “Poking-te cu insulina nu este distractiv”, spune ea. “Diabetul este o boală progresivă și chiar trebuie să vă dați seama cum să preluați controlul.